Ruoka

Lähiruokaa Pohjanmaalla

Pohjanmaalaiset tietävät, että lähiruoka kannattaa. Ruokaa ei kannata ostaa suurilta kauppaketjuilta, vaan mieluiten suoraan tuottajilta. Näin varmistetaan tuotteiden ehdoton tuoreus ja turvallisuus. Vitamiineista ja ravinteista puhumattakaan. Yhä useampi suosiikin ruokaa suoraan pellolta keittiöön.Mistä lähiruokaa sitten saa? Jotkut kaupat ovat ottaneet lähitilojen tuotteita valikoimiinsa, mutta näin kauppa ottaa välistä omansa. Parempi vaihtoehto on ostaa tuotteet suoraan tiloilta. Esimerkiksi REKO-rinki on yleistynyt viime aikoina koko maassa ja tämä toimii niin, että Facebookin suljetussa ryhmässä pystyy tekemään tilauksen ja tuotteet saa ostettua sitten ennalta määritettynä päivänä ja ennalta määritetyssä paikassa. Näin tuotteet kulkeutuvat suoraan kuluttajille.Toinen vaihtoehto, joka toimii Pohjanmaalla, on Tukkutalo. Tukkutalo haluaa tukea paikallista elintarvikeketjua ja he ovatkin luoneet erittäin tiiviin verkon tuottajien kanssa ja ruoka liikkuu tuottajilta suoraan kuluttajille. Saatavilla on niin liha- kuin kasvituotteitakin. Edellisenä iltana poimittu tuote voi parhaassa tapauksessa olla asiakkaalla jo seuraavana aamuna. Tämän tuoreempaa saa hakea. Tukkutalon valikoimiin kuuluu kaiken kaikkiaan yli 8000 tuotetta ja näistä lähiruoka on merkitty “Takuulla Läheltä” -sinetillä. Tästä kuluttaja näkee heti, että kyseessä on nimenomaan lähellä tuotettu tuote. Tukkutalo haluaakin tukea lähituottajia ja siksi sinetti otettiinkin käyttöön vuonna 2011. Tukkutalon yksi suosituista tuotteista on Vöyrin tomaatti, joka on jo vuosikymmenten ajan ravinnut suomalaisia ja ihastuttanut tuoreudellaan.

Tuottajia Pohjanmaalla

Lähihunajaa saa Pohjanmaan alueella usealtakin eri tuottajalta. Esimerkiksi Heinäholman Mehiläistarhoilta saa laatuhunajaa suoraan tuottajalta. Hunaja on kerätty suoraan puhtaasta luonnosta, jossa mehiläisillä on paljon erilaista maastoa ja näin ollen paljon erilaisia kukkia, joista hunaja on tehty. Näin hunaja on hyvin aromaattista ja herkullista. Saatavilla on monta erityyppistä hunajaa, kuten vanhanajan karkeasiiviöity, kennohunaja tai makuhunajat. Makuhunajat on maustettu luonnonmukaisesti esimerkiksi mustikalla tai tyrnimarjalla.

orgaaninen hunaja

Ylämaankarjan maukasta lihaa saa ostettua esimerkiksi Vuorusluoma Highland -tilalta. Ylämaankarja on siitä erikoinen rotu, että se pärjää ulkona säällä kuin säällä. Kyseessä on siis astetta kestävämpi nautarotu ja luonnetta löytyy myös lihan mausta. Vuorusluoman naudat saavat elää onnellisesti vapaana laumassa eikä niille syötetä väkirehua, jota usein syötetään nopean kasvun toivossa. Naudat syövät luonnonmukaista ruohoa, lehtiä, niittykasveja ja neulasia. Vuorusluoman nautoja saa käydä ihailemassa ja kyselemässä kasvattajilta lisää rodusta ja kasvatustavoista. Näitä nautoja kannattaa käydä ihailemassa jo ihan niiden lämpöisen ulkomuodonkin vuoksi. Ovathan ne komeita eläimiä.Hakapellon tila myy vapaiden kanojen munia suoraan asiakkaille. Tilan kanat ovat todellakin vapaita, sillä ne saavat kuopsutella pitkin tonttia jopa puolet vuodesta. Kesän munat ovat erityisen maukkaita kanojen monipuolisen ravinnon ansiosta. Tällaisten kanojen munia kannattaa ehdottomasti maistaa ja ovathan ne terveellisiä. Tila myy kananmunien lisäksi lampaita siitoskäyttöön ja valikoimaan kuuluu myös aito lampaan villalanka. Hakapellon tilalta tulee myös karitsan lihaa, jota saa ostettua Raahessa sijaitsevasta Hakametsän Karitsasta.

Palomäen Mansikkafarmilta

Mansikkaa voi Pohjanmaalla ostaa esimerkiksi Palomäen Mansikkafarmilta. Toki myynnissä on muitakin tuotteita, kuten perunaa, vadelmaa, herneitä ja karviaisia. Valikoimaan kuuluu myös luonnonmarjat. Tilan tarkoituksena on tuoda tuoreet ja maukkaat tuotteet suoraan asiakkaalle. Kyseessä ei ole mikään uusi tila, vaan sen historia ulottuu jopa 1600-luvulle saakka, jolloin pellot on raivattu. Tila on kautta aikojen myynyt tuotteitaan torilla. Torimyynti onkin suomalaisille tärkeä tapa saada tuotteet lähelle omaa asuinaluetta ja näin ne saa ostettua helpommin ilman tarvetta käydä itse tilalla. Monelle tori on myös tärkeä sunnuntainen meno suomalaisessa kesässä. Käy katsomassa Palomäen Mansikkafarmin verkkosivut tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *