Ruoka

Luomumyymälät Pohjanmaalla

Etsitkö luomumyyjää Pohjanmaalta? Niitä löytyy maakunnasta runsaasti ja saatavilla on niin lihaa kuin kasviksiakin. Luomutuotteita myyvällä tilalla käydessäsi pääset usein näkemään paljon muutakin kuin tuotteita, joita aiot ostaa. Ympäröivä luonto ja eläimet houkuttelevat palaamaan yhä uudestaan. Eläinten hyvinvointi yleensä näkyy luomutiloilla. Tässä artikkelissa esitellään muutama luomumyyjä, jolta saat ostettua tuoreita luomutuotteita Pohjanmaan alueella. Kerrotaanpa ensin muutama sananen luomuviljelyyn liittyen, jotta tiedät, mistä on kyse.Luomua arvostetaan ympäri Suomen, onhan se terveellistä ja ystävällistä sekä eläimille, ihmisille että luonnolle. Luomukasvisten on todettu sisältävän hieman enemmän terveyttä edistäviä antioksidantteja kuin tavanomaisesti viljellyissä tuotteissa. Lisäksi luomulihan on todettu sisältävän enemmän hyviä rasvahappoja kuin tavanomaisesti kasvatetussa lihassa. Sillä onkin Suomessa yhä suurempi ja suurempi kysyntä. Luomuviljelyssä lisäaineita käytetään mahdollisimman vähän. Lannotteina käytetään eloperäisiä aineita ja rikkakasvit tuhotaan biologisesti ja mekaanisesti. Kemiallisia torjunta-aineita ei käytetä. Kyseessä on siis mahdollisimman luonnonmukainen viljelytapa. Luomutuotanto on tarkoin EU:n säätelemää ja valvomaa, jossa tulee noudattaa tarkkoja sääntöjä. Eläinten vapaata liikkumista ja lajinmukaista käyttäytymistä noudatetaan niiden terveyden ja hyvinvoinnin lisäksi. Lisäksi luomuviljelystä on todettu aiheutuvan vähemmän päästöjä kuin muissa viljelytavoissa. Lisätietoa luomuviljelystä saat Evirasta.

Esimerkkejä luomumyyjistä

Frejagård on Pensalan kylässä sijaitseva, ekologista viljaa ja vihanneksia tuottava tila. Tila myy kaikenlaisia elintarvikkeita, kuten perunaa, sipulia, yrttejä ja juureksia. Frejagård tarjoaa myös majoituspalvelua kauniissa maalaisympäristössä. Täällä voi käydä siis muustakin syystä kuin vain ostamassa terveellisiä kasviksia.

Kodialin Vihannekset

Kodialin Vihanneksilta on mahdollista ostaa luomuvihanneksia. Niitä kasvatetaan sekä kasvihuoneessa että avomaalla. Myytävien tuotteiden valikoimaan kuuluu myös leipä, liha, kuivatuotteet, hedelmät ja pähkinät. Jo pelkkiä salaatteja on kasvatettavana yli 10 eri lajiketta, yrttejä ja vihanneksia löytyy myös runsaasti erilaisia. Maisteltavaa siis riittää. Kodialin Vihannekset on oiva paikka pysähtyä kahville ja maistelemaan luomuherkkuja. Käy katsomassa heidän verkkosivunsa.Luomunaudanlihaa saa ostettua Pensalassa sijaitsevalta Annagårdenilta. Heidän valikoimaansa kuuluu myös luomuvehnäjauhot, hunaja ja esimerkiksi sienet. Kannattaa käydä katsomassa heidän koko valikoimansa, sillä katsottavaa (ja ostettavaa) löytyy varmasti. Muita luomunautatiloja on esimerkiksi Valkaman Luomutila. Sieltä on mahdollista tilata luomulihaa ja kuljetus onnistuu ympäri Suomen. Tällöin rahtimaksu jää asiakkaalle. Lihan osto on siis tehty kuluttajalle erittäin helpoksi.Mikäli etsit terveellisiä luomumansikoita, löytyy niitä useammasta paikasta. Yksi näistä on Kauhavan Hirvijoella sijaitseva Lahomäen Marjatila. Tila on ollut luomuviljelyssä jo yli huikean 20 vuoden ajan: vuodesta 1995 lähtien. Mansikoita on mahdollista ennakkotilata tilan verkkosivujen kautta tai niitä voi käydä poimimassa itse. Mansikoiden lisäksi tilalta saa ostettua mustikoita. Muita Pohjanmaan mansikanmyyjiä ovat esimerkiksi Marjon Luomu tai Suutalan Mansikkatalo. Pohjanmaalla saa kyllä suun makiaksi!

luomutila

Luomutila Vanhapaikka on Soinissa sijaitseva perhetila. Tila kasvattaa nautaa ja lampaita. Käytössä on tiukat luomukriteerit, eläinten hoidosta pellon lannoitukseen. Naudat syövät ainoastaan oman tilan luomukorsirehua eikä viljaa käytetä ollenkaan. Tilalla on myös silkkikanoja sekä nakukaulakanoja. On tila hankkinut muutaman mehiläispesänkin. Pesät on sijoitettu niin, että vuoden hunajasato tulee pääosin apilasta. Kyseessä ei siis ole pelkkä lihatila, vaan näkemään pääsee niin kanoja kuin pyreneittenmastiffejakin.Lisäksi erilaisia luomutuotteita pääsee ostamaan kätevästi REKO-lähiruokapiirin kautta. Käy katsomassa oman alueesi lähiruokapiiri, niin pääset ostamaan erilaisia luomutuotteita suoraan tilallisilta ilman välikäsiä. Ruokapiiri tuo tuottajan ja asiakkaan helposti yhteen ja tällaisia piirejä onkin toiminnassa jo ympäri Suomen. Näiden ruokapiirien kautta luomuruoka ja lähituottajat löydetään helpommin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *