Ruoka

Maailman vaarallisimmat ruoat

Hyvä ruoka on yksi jokapäiväisen elämämme nautinnoista, ja tietenkin syöminen on myös välttämättömyys pysyäksemme hengissä. Harvoin kuitenkin ruokaa valmistaessamme tai vaikka ravintolassa syödessämme tulee mieleen, että on myös ruokia, jotka voivat viedä hengen! Maailmasta löytyy yllättävän paljon ruoka-aineita, joiden vähäinenkin syöminen voi jäädä syöjän viimeiseksi ateriaksi. Kaikki eivät suinkaan ole niitä eksoottisimpia ja harvinaisimpia ruokia, vaan niitä saattaa löytyä meidän jokaisen keittiöstä. Joskus itse ruoka ei ole vaarallinen, vaan tapa, jolla se syödään voi koitua kohtaloksi. Erään määritelmän mukaan sokeri on, yllättävää kyllä, rankattu ihmisen ja luonnon kannalta vaarallisimmaksi ruoka-aineeksi. Lähdetäänpä kuitenkin ensin katsomaan, mitä tappavia ruokia löytyy kansainväliseltä ruokalistalta.

Härkää sarvista ja pallokalaa kiduksista?

Useat meistä ovat kuulleet Japanissa suurena herkkuna pidettävästä pallokalasta eli fugusta. Pallokala vain sattuu olemaan niin myrkyllinen, että jos sen kokkaa vähänkin väärin, on seurauksena ruokailijan hengenmeno. Ei ihme, että sitä saa valmistaa ainoastaan vaativan koulutuksen suorittaneet kokit. Eräs henkiin jäänyt herkkusuu kuvailee pallokalan maun olevan sekä mysteerinen että herkullinen. Lieneekö siinä syy miksi ihmiset haluavat pelata venäläistä rulettia vain saadakseen maistaa eksoottista pallokalaa. Afrikassa taas herkkuna pidetään härkäsammakkoa, mutta tämänkin ruokalajin kanssa saa olla varuillaan. Jos vatsaan solahtaa nuori, vielä lisääntymätön yksilö, siitä erittyy myrkkyä, joka aiheuttaa munuaisvaurioita.

Entä apinan aivot, kuulostaako maukkaalta välipalalta? Ei kannata ottaa riskiä, sillä aivot saattavat kantaa kuolemaan johtavaa aivorappeumasairautta nimeltä Creutzfeldt-Jakobin tauti. Houkuttaako sardinialainen casu marzu -juusto? Ehkä ruokahalun saattaa viedä tieto siitä, että mätänä juustona tunnetussa herkussa on eläviä juustokärpäsen toukkia, jotka saattavat säilyä vatsassa elossa ja aiheuttaa hengenvaarallisia terveysongelmia. Korealaisille hyvinkin tavallinen ruoka on raaka mustekala, mutta senkin nauttimisessa piilee todellinen pulma; raa’an mustekalan hermot voivat liikkua vielä tappamisen jälkeenkin, ja kun sitä yrittää niellä, voivat mustekalan imukupit juuttua kurkkuun, ja tukehtumisvaara on todellinen.

Jos ajattelet että kasvit ja hedelmät ovat nyt se varma vaihtoehto, saatat muuttaa mielesi kuullessasi kassavasta, ackee-hedelmästä ja tietysti sienistä. Kassava eli maniokki on kasvi, josta valmistetaan tapiokaa. Se onkin miljoonien ihmisten ruokaa ympäri maailman, mutta vaaratonta se ei ole. Raaka kassava sisältää syanidientsyymiä, joka pureskeltuna muuttuu tappavaksi. Kassava eli maniokki pitää siis valmistaa varmasti oikealla tavalla. Ackee, akee, tai aki – vaarallisella hedelmällä on monta nimeä. Ackee on hyvin suosittua etenkin Jamaikalla, mutta sen siemenet, kuori ja hedelmä itse raakana ovat erittäin myrkyllisiä. Myrkkynä siinä on hypoglysiini-aminohappoa, joka estää kehoa tuottamasta aineenvaihdunnalle tärkeää verensokeria. Seurauksena voi olla pahoinvointia, kooma ja jopa kuolema. Sienistä tiedämme jo täällä koti-Suomessa kuinka myrkyllisiä ne voivat olla, eli niiden kanssa tulee aina olla äärimmäisen tarkkana! Katsotaan vielä mitä ruoka-aineita meillä Pohjoismaissa voi löytyä ihan tavallisesta kodista, jotka ovat tai saattavat olla vaarallisia.

Tänään kotona

omenasiemenet sisältävät myrkyllistä syanidia

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla – mutta omenan siemenet eivät. Ne nimittäin sisältävät syanidin sokeriyhdistettä, joka on erittäin vaarallista suurina määrinä nautittuna. Muutama siemen ei tuota haittaa, mutta kahvikupillinen voi jo koitua kuolemaksi. Kannattaa olla siis varovainen eikä esimerkiksi syödä omenan karaa ja siemeniä, ja on syytä tarkkailla, etteivät lapset myöskään tee niin. Samaa syanidia sisältävät myös persikan, luumun, kirsikan ja aprikoosin siemenet. Raparperi on todella monen suomalaisen herkku, mutta on syytä muistaa, että sen lehdet ovat erittäin myrkyllisiä. Itse raparperiakaan ei kannata nauttia suuria määriä, sillä sen sisältämä oksaalihappo voi aiheuttaa munuaisille vaurioita.

Peruna on myös yksi kotimaisen ruokavalion peruskivistä, mutta eräs vanha viisaus pätee aina: heitä vihreät perunat menemään! Kaikki tämän koisokasvin maanpäälliset osat, varsi, lehdet ja marjat, ovat myrkyllisiä, ja sama pätee itse perunaan, joka on saanut auringonvaloa ja vihertynyt. Tämän myrkyllisyyden aiheuttaa glykoalkaloidi, josta pieninäkin määrinä nautittuna seuraa vähintään ripulia ja päänsärkyä, mutta suuri määrä voi tietää hengenmenoa. Varoa kannattaa myös salmonellaa ja koli- sekä listeriabakteereja, joita voi löytyä pastöroimattomasta maidosta tai iduista. Toivotankin mukavia syksyisiä ruokailuhetkiä turvallisten, maukkaiden ruokien parissa.