Ruoka

Miksi tykkäämme syödä tulisia ruokia?

Suomalaisessa ruokakulttuurissa tulinen ruoka ei olekaan niin keskiössä kuin maailmalla. Missä sitten tulisia ruokia löytää? Meksikosta, Thaimaasta, Intiasta, mitä muita niitä nyt onkaan. Kun mietitkin missä eri kulttuurit nauttivat eniten tulisista ruoista, vastaus löytyykin lämpimistä maista. Moni kulttuuri tutkimus paljastaakin, että tulisimmat perinneruoat löytyvät trooppisista ilmastoista. Jos tuliset ruoat eivät olekaan perinteisesti niin suosiossa täällä pohjoisessa, vaan ovat rantautuneet tänne aikojen saatossa, miksi me silti tykkäämme syödä tulisia ruokia? Lähdetäänpä katsomaan hieman tiedettä näiden tulisten ruokien takana.

Miksi jotkut ruoat ovat tulisia?

Ensimmäinen pointti, joka meidän tulee ymmärtää tässä vaiheessa, on se, että tuliset (ja ei tuliset) paprikat ja pippurit sisältävät kapsaisiinia, joka on tietynlainen kemikaaliyhdiste. Ei, se ei ole vaarallista, mutta tämä on se kemikaali, joka antaa meille sen tulisen ruoan reaktion kehoillemme ja joka aiheuttaa polttavan tunteen. Tämän kemikaalin alkuperäinen tarkoitus oli luultavasti suojata vihanneksia niiden syöjiltä, jotta paprikat selviytyisivät paremmin luonnossa. Tämä ei tosiaan pitänyt ihmisiä loitolla. Kapsaisiini pitoisilla kasveilla on myös huomattu olevan sairauksia estäviä vaikutuksia. Esimerkiksi Boliviassa tehdyssä tutkimuksessa, kapsaisiinia sisältävät marjat eivät saaneet sienitartuntoja yhtä helposti kuin ne marjat, jotka eivät sisältäneet tätä kemikaalia.

Tästä pääsemme myös toiseen pointtiin, eli miksi me ihmiset tykkäämme syödä tulisia ruokia. Niin kuin mainittu, kapsaisiini kemikaali on jollain tavalla sairauksia ehkäisevä ja antibakteerinen. Tämä voi olla toinen syy miksi trooppisen ilmaston kansat ovat suosineet näitä kapsaisiini pitoisia ruokia jo vuosien ajan. Lämpimässä ruoka pilaantuu herkemmin, mutta tämä kemikaali yhdistelmä vie ruokamyrkytyksen vaikutuksia lievemmälle tasolle. Kapsaisiinin on myös todistettu tuhoamaan loisia ruoansulatuskanavassa, parantamaan ruoansulatusta ja tietenkin, mitä me kaikki koemme syödessämme tulisia ruokia, se laittaa meidät hikoilemaan, joka onkin kehon oma viilennys järjestelmä, joka tulee hyödylliseksi trooppisissa maissa. Ei pelkoa lämpöhalvauksesta.

Näistä kaikista hyödyistä huolimatta emme ole vielä oikein täysin hoksanneet miksi ihmiset tykkäävät syödä tulisia ruokia. Kun laitat tulisen paprikan suuhusi, kapsaisiini kertoo aivoillesi, että suusi on tulessa ja sen takia saat polttavan tunteen. Todellisuudessa suusi ole tulessa tietenkään. Tämä on kehon puolustusmekanismi ja tämän takia naama muuttuu punaiseksi ja rupeamme hikoilemaan. Koska kehomme on puolustus tilassa, aivomme vapauttavat hyvänolontunnetta täynnä olevia hormoneja, esimerkiksi endorfiineja ja adrenaliinia. Se on kehomme tapa yrittää lievittää kipua. Tätä samaa hormonia vapautuu esimerkiksi silloin kun harrastamme liikuntaa, nauramme tai juomme kaakaota. Joten nyt ehkä alkaa hahmottua kuva siitä, miksi syömme tulisia ruokia. Se antaa aivoillemme käskyn viestittää koko keholle hyvää tunnetta! Joten, jotkut ihmiset saavat mielihyvää tulisesta ruoasta ja juuri se mielihyvä kumoaa tai voittaa sen polttavan tunteen. Tulisen ruoan syöminen tekee meidät yksinkertaisesti onnellisiksi.

Olemme kaikki kuulleet sen lauseen “tuliseen ruokaan vain pitää tottua niin se ei tunnu enää niin tuliselta.” Noh, se on periaatteessa totta, mutta vaikka kuinka paljon sitä söisi, se “kipu” tai polttava tunne ei helpota ollenkaan. Sen sijaan meidän persoonallisen toleranssimme kohoaa, koska kehomme vapauttaa hyvän mielen hormoneja ja juuri niistä hormonien ansiosta opimme sivuuttamaan sen polttavan tunteen. Joten se kaveri, joka syö hullun tulista ruokaa verrattuna normaaliin tulisuuteen ei ole yhtään sen vähemmän polttavassa tunteessa. Hän tuntee saman polttavuuden kuin kaikki muutkin, mutta on vain turtunut kipuun ja oppinut sivuuttamaan sen kivun ja keskittymään siihen endorfiini ja adrenaliini ryöppyyn mikä tulisten ruokien syömisestä tulee. Joillekin ihmisille yksinkertaisesti juuri se polttava tunne on se hyvän mielen tunne. Jos tietty ihminen on kasvanut tulisen ruoan ympärillä, hän voi yhdistää sen polttavan tunteen lapsuuteen ja hyviin ruokailuhetkiin.