Ruoka

Paikalliset ruokatuottajat Suomessa

Suomalaiset arvostavat paikallisruokaa eli lähiruokaa. Maatalousyrittäjiä halutaan tukea ja tämä onnistuu parhaiten ostamalla ruoka paikallisilta kasvattajilta. Paikallinen ruoka tarkoittaa omalla alueella tai maakunnalla kasvatettua ja ostettua ruokaa. Näin pidetään huolta, että paikalliset ruokatuottajat voivat jatkaa toimintaansa ja saatavilla on teollisen ruuan sijaan aitoa, suomalaista ruokaa. Myös erityisesti luomua arvostetaan ja esimerkiksi luomukananmunat ovat hyvin kysyttyjä.Paikallisruoka auttaa parantamaan oman alueen työllisyyttä, paikallistaloutta ja tietenkin pitämään yllä suomalaisille tärkeää ruokakulttuuria. Ihmiset tietävät, ettei ole kannattavaa kuljettaa ruokatuotteita rekoilla tai lentokoneilla pitkiä matkoja kohti kuluttajaa. On paljon parempi ostaa sellaisia tuotteita, jotka ovat varmasti tuoreita, suomalaisia ja turvallisia. Lyhyt jakeluketju on yhä useammalle tärkeä tekijä valittaessa ruoka-aineksia. Tämä on tärkeää sekä tuotteen turvallisuuden että ympäristön vuoksi. Lihat tai kasvikset halutaan suoraan tuottajilta eikä rahaa välistä vetävien välikäsien kautta. Näin varmistetaan, että tuottaja todella saa ruuasta tulevat tuotot. Pidetään perinnettä vahvasti yllä ja varmistetaan, että tuotteiden kasvatus jatkuu myös seuraavilla sukupolvilla.Paikallisruuan yksi parhaista puolista on se, että ihmiset pääsevät katsomaan, mistä ruoka todella tulee. Esimerkiksi lehmätiloilla pääsee käymään ja rapsuttelemaan lehmiä. Samalla näkee eläinten elinolot ja kasvattajan kanssa pääsee juttelemaan. Näin voidaan varmistaa eläinten hyvät olot, ruokavalio ja kohtelu. Teollinen karjatalous ei ihmisiä enää houkuttele, vaan suositaan onnellisten eläinten lihaa. Maailma tai ainakin Suomi on näin muuttumassa parempaan suuntaan eläinten olojen suhteen.Eläinten oikeuksista puhuttaessa monet myös kavahtavat virikehäkkikananmunia, jotka ovat halpoja ja joita saa ostettua lähes joka kaupasta. Onneksi tällainen toiminta on kuitenkin yleisesti noteerattu ja ihmiset haluavatkin suosia vapaana kuopsuttelevien kanojen munia. Näin pidetään huolta myöskin eläinten hyvinvoinnista. Paikallisia kanaloita löytyy varmasti lähes joka kunnasta tai esimerkiksi viereisestä kunnasta. Tiedustele asiaa vaikkapa oman kuntasi Facebook-ryhmästä.

Turvallisuus

lihan kuljetus

Houkutteleeko sinua ajatus lihasta, joka on kasvatettu maassa A, teurastettu maassa B, jonka jälkeen sitä myydään maassa C? Mistä voidaan tietää, millaisista oloista eläimet tulevat ja millaisissa olosuhteissa lihaa on säilytetty? Onko kylmäketju pysynyt koko matkan ajan katkeamattomana? Voimme vain sokeasti luottaa siihen, että maailmalla pidetään hyvää huolta kylmäketjun katkeamattomuudesta ja että säädöksiä noudatetaan. Tästä emme voi kuitenkaan olla varmoja.Entäs sitten kasvikset? On uutisoitu useammankin kerran, kuinka suomalaiset ovat sairastuneet syötyään ulkomaisia marjoja ilman niiden keittämistä. Houkutteleeko esimerkiksi ulkomaisten mansikoiden keittäminen ennen syömistä? Emme todellisuudessa voi tietää, millaisella vedellä kasvikset tai marjat on kasvatettu ja millaisia säilöntäaineita ne vaativat matkustaessaan pitkän matkan tänne pohjolaan saakka.

suomalaisia mansikoita

Lähiruoka takaa, että tuote on suomalainen ja kasvattajalta selviää nopeasti, onko tuotteen kasvattamiseen käytetty lisäaineita ja voit yleensä käydä vaikka paikan päällä katsomassa, mistä ruokasi tulee. Suomalaisia mansikoita ei tarvitse keittää, vaan ne voidaan nauttia sellaisenaan ilman pelkoa myrkytyksestä. Onneksi meillä Suomessa omat mansikat saa käydä jopa itse poimimassa mansikkatiloilta. Tai voit ostaa valmiiksi poimitun laatikollisen. Tämä on kuluttajalle mukava ja hauskakin tapa ostaa ruokaa, sillä saat kauniin kesäpäivän mukavasti kulumaan poimiessa herkullisia ja pulleita marjoja. Ihanaa, eikö vain?Lähiruoka on aito asia, jota kannattaa ehdottomasti suosia. Tutki, löytyykö lähialueeltasi lihatilaa ja käy rohkeasti kysymässä, myyvätkö he lihaa. Lihan tai kasvisten tuottajat mainostavat usein tuotteitaan esimerkiksi sosiaalisissa medioissa ja ilmoituksia löytyy myös sanomalehdistä tai kauppojen ilmoitustauluilta. Ostamalla heidän tuotteittaan, tuet suomalaista maataloutta ja saat ennen kaikkea terveellistä ja puhdasta ruokaa. Lisätietoa lähiruuasta löytyy täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *