Ruoka

Perinteiset Suomalaiset Ruoat

Perinteistä suomalaista ruokaa on maaseutun ruoka ja haute cuisine. Kala ja liha ovat tärkeässä asemassa joissakin osissa maata, kun taas muilla ruokalajilla on perinteisesti ollut erilaisia vihanneksia ja sieniä. Toisen maailmansodan lopussa Karjalan evakuoitut ihmiset vaikuttivat elintarvikkeisiin muualla Suomessa. Suomalaiset ruoat käyttävät usein täysjyvätuotteita ja marjoja. Maitoa ja sen johdannaisia kuten kirnupiimää käytetään yleisesti ruokana, juomana tai erilaisissa resepteissä. Perinteisesti hyvin vähän muita mausteita kuin suolaa oli saatavilla ja tuoreita yrttejä, kuten tilliä ja ruohosipulia. Perinteisen suomalaisen ruoan yksinkertaisuus on muuttunut eduksi siirtämällä korostusta tuoreuteen.

Lihat

Suomen suosituimmat lihat ovat sianliha, naudanliha, kana ja sorsa. Noin kolmannes tästä syödään makkaraa, joka on enimmäkseen sianlihaa, mutta se sekoittuu usein myös muuhun lihaan. Hevosenliha, lammas ja poro muodostavat pienen osan lihan kokonaiskulutuksesta, mutta ne ovat laajalti saatavilla. Suomessa on pitkät metsästys- ja kalastusperinteet. Metsästäjät keskittyvät peuroihin, hirviin, yms.

Marjat

Marjat

Marjat ovat yleisiä koko Suomessa. Perinteisesti ne syötiin tuoreina kesäisin ja kuivattiin muina vuodenaikoina. Vadelmia, mustikoita ja puolukoita voidaan löydä lähes kaikista Suomen osista. Lakkoja, karpaloita, arktisia korppuja ja merikotiloja kasvavat rajallisemmilla alueilla. Voimakkaasti maustettu metsämansikka on kausiluonteista herkkuja.

Kala

Järvet ja joet Suomessa ja Itämerellä tarjoavat monia mahdollisuuksia kalastukseen ja kalat ovat aina olleet tärkeä proteiinilähde. Kalaa voi kokata monella tavalla, mukaan lukien paistaminen, keittäminen, kuivaus, suolaus, käyminen, yms. Lohi on suosittu valinta, sekä kylmäsavustettu lohi: kylmä savustettu lohi, tai tarjoillaan raakana sitruunamehulla graavilohi. Siika ja mäti ovat suomalaisia ​​herkkuja, jotka on tarkoitettu paahtoleivän päälle tai bliniin. Ravut löytyvät monista järvistä ja puroista Suomessa.

Sienet

Kantarellit usein kasvavat koivupuiden lähellä. Suomen metsissä kasvaa erilaisia sieniä. Kanttaret ja kukat kasvavat juhannuksen jälkeen ja ovat suosittuja koko maassa. Itä-Suomessa lähes kaikki syötävät sienet kulutetaan, esim. männynleppärousku ja russulit. Suurin osa sienten resepteistä on peräisin Venäjältä, koska suomalaiset käyttivät sieniä värjäämään kankaita eikä ruokana. Sieniä käytetään keittoissa, kastikkeissa, paistouunissa, piirakkauksessa tai yksinkertaisesti paistettuna pannussa sipulien kanssa sivusaineena. Ne säilytetään talvella peittaamalla tai kuivaamalla. Sien metsästys on myös suosittu ulkoiluaktiviteetti.

Leipä

Leipä

Tumma ja kuitupitoinen ruisleipä, ruisleipä on suomalaista ruokavaliota. Leivät valmistetaan jyvistä, kuten ohraa, kauraa, ruista ja vehnää. Esimerkiksi sihtileipä on tehty rukiin ja vehnän yhdistelmästä. Lisäksi on olemassa useita erilaisia rieska, kuten maitorieska, ryynirieska, läskirieska ja perunarieska. Kainuussa Pohjois-Suomessa rieskat ovat hyvin litteitä. Näkkileipä on myös yleinen ruisleipä.

Puurot

Perinteisesti, suomalainen aamiainen sisältää huomattavan osan puuroista. Kauranpuuro, ruispuuro tai monijyvätuotteiden puurot ovat yleisimpiä. On kuitenkin olemassa muita vaihtoehtoja, kuten maitopohjaisia ​​mannapuuroja ja helmipuuroa. Porridgeja syödään mukana usein maitoa, sokeria, voita tai marjaa kiisseliä. Jouluaika esittelee maissipohjaista riisipuuroa, kanelilla ja sokerilla ja usein luumukiisseli.

Juomat

Vesi ja kahvi ovat yleisimpiä juomia Suomessa. Aterioiden aikana maitoa ja piimä ovat suosittuja. Kahvia juodaan useita kertoja päivässä ja tarjoataan kaikkialla, ja teetä on saatavilla moneissa kodeissa. Erilaisia alkoholijuomia, sima, sahti ja kilju valmistetaan kotona. Alkoholijuomian tuotemerkkeihin kuuluvat Koskenkorva ja Salmiakkikossu, Jaloviina ja Marskin ryyppy. Noin jouluaikaa käytetään glögiä, joka on usein alkoholittomana. Suosituimmat olutmerkit ovat Koff, Lapin Kulta, Karjala, Olvi ja Karhu Suomessa.

Jälkiruoat

Suomessa on monenlaisia ​​jälkiruokia, kuten pulla, kisseli, vispipuuro, Runeberg torte, Rönttönen, yms. Vispipuuro on makea vaaleanpunainen puuro sekoitettuna puolukoiden tai muiden marjojen kanssa. Runebergin torte on nimetty kansallisen runoilijan J.L. Runebergin mukaan ja tarjoillaan joka muistopäivää 5. helmikuuta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *