Ruoka

Suomen Michelin tähti –ravintolat

Michelin tähti syntyi 30-luvulla Michelin rengasmerkin matkaoppaasta autoilijoille. Tähtiä jaetaan kitsaasti tiukan seulan läpikäyneille ravintoloille ja keittiömestareille. Tähdillä arvostellaan vain tarjottava ruoka, ei palvelun tasoa, eikä ilmapiiriä, sisustusta tai sijaintia.Tähtiä annetaan yhdestä kolmeen. Yhden tähden Michelin ravintola on hyvä omassa luokassaan, kahdella tähdellä ravintola on ruoanvalmistustaidoiltaan erinomainen ja sen vuoksi kannattaa jo poiketa suunnitellulta matkareitiltä. Kolmen tähden Michelin ravintola on jo oman matkansa arvoinen elämys. Michelinin ravintolakriitikoksi tullaan pitkän hotelli- tai ravintolauran jälkeen vielä kuuden kuukauden mittaisella lisäkoulutuksella, jotta arvostelun kriteerit olisivat yhtenäiset muiden kriitikoiden kanssa. Michelin tarkastaja tekee ravintolaan käynnin ennalta ilmoittamatta ja aterioi tuntemattomana, kuten muutkin ravintolan vieraat.Suomen ravintolataivaalla Michelin tähtiä loistelee vain Helsingissä. Pitkäaikainen tähti, Chez Dominique suljettiin vuonna 2013 ja 2014 olikin vuosi, jolloin Suomessa ei ollut ainuttakaan Michelin ravintolaa. Uusien ravintoloiden myötä tähtiä on Suomeenkin taas saatu. Ruokailu Michelin tähtiravintolassa keventää kukkaroa keskimäärin 250 eurolla per henkilö, sisältäen valitut viinit. Odotettavissa on kuitenkin makuaisteja viettelevä elämys, jonka nauttimiseen kannattaa varata useampia tunteja.

Punavuoren tähdet

  • Demo
Ravintola “Demo” Helsingissä

Punavuorelainen Demo on kahden kaveruksen, Tommi Auran ja Teemu Tuomisen perustama ravintola, jonka ideana oli tarjota asiakkaille elämänmakuinen huone, jossa tavata. Koska ruoka kuitenkin oli loistavan maukasta, Demosta tuli sensaatio. Michelin tähtensä Demo sai 2007. Ravintolalla ei ole varsinaista a la Cartea, vaan keittiömestari muotoilee ateriat päivittäin vaihtuvista raaka-aineista. Demosta on versonnut myös toinen merkittävä helsinkiläinen ravintola Grotesk.

  • Grön

Niin ikään Punavuoressa, Albertinkadulla, sijaitseva valoisa Grön eroaa muista Michelin ravintoloista tarjoamalla kolmen ruokalajin menun 49 euron hintaan. Sisustus on rento ja kutsuu viihtymään ystävien seurassa. Annokset ovat vieläpä sen kokoisia, että nälkäkin lähtee. Menukokonaisuuksia on aina kaksi erilaista ja toinen on vegaani. Viinilistan sijaan voi tutkailla myös paikan päällä uutettuja mehuja. Menu perustuu lähiruokaan ja ruoan tuottajille on annettu näkyvä rooli ja kasvot myös ravintolan markkinoinnissa.

Paraatipaikalla Oloa

  • Olo

Senaatintorin läheisyydessä sijaitseva Jari Vesivalon perustama ravintola Olo on pelkistetty, skandinaavisiin makuihin nojaava tyylinäyte. Menun nauttiminen kestää noin kolme tuntia ja menu hyödyntää kauden ajankohtaisia raaka-aineita. Tähtensä Olo sai 2011 ja on säilyttänyt sen siitä asti. Menusta on myös lyhyempi, 5 ruokalajin versio, jonka nauttiminen kestää noin 2 tuntia. Viinit on tarkoin valittu täydentämään makuja. Viinipaketin voi tilata myös arvokkaammasta Prestige-valikoimasta. Ololla on myös sisarravintola Garden by Olo, Olon ”takatasku” lähellä Uspenskin katedraalia, siellä voi järjestää jopa sadan hengen tilaisuuksia.

Kruunuhaan helmi

  • Ask

Intiimi 22-paikkainen ravintola Ask Kruunuhaassa tarjoaa ensiluokkaista lähiruokaa tukeutuen paikallisiin tuottajiin, luomuviljelyyn, riistaan ja kalaan. Inspiraationsa vuonna 2012 perustettu Ask on saanut meitä ympäröivästä luonnosta ja ihmisistä. Tarjolla on jopa 11 ruokalajin menu, jonka jälkeen olo ei kuitenkaan ole ähky, sillä kutakin ruokalajia on tarjotaan vain hieman. Valmistusmenetelminä käytetään paljon hapattamista ja pikkelöintiä. Osan ruokalajeista esittelee ruokailijoille kokki itse.

Chef & Sommelierin jalanjäljissä

  • Ora
Ora-ravintola

Ullanlinnassa sijaitseva pieni ravintola Ora jatkaa siitä, mihin legendaarinen Chef & Sommelier jäi, vielä astetta laadukkaampana. Keskiviikosta lauantaihin avoinna oleva ravintola on erikoistunut suomalaisiin raaka-aineisiin. Lauantaisin Ora on avoinna myös lounasaikaan, muuten tarjolla on illallismenu. Pienen, intiimin ravintolan pöydistä on näkymä avokeittiöön ja osan ruokalajeista tarjoilee keittiömestari Sasu Laukkanen itse.Helsinki voi olla ylpeä tähtiravintoloistaan, maailman mittakaavassa näinkin pieneksi kaupungiksi se on saavuttanut uskomattoman määrän Michelin tähtien arvoisia paikkoja. Varsinkin, kun muistetaan, että näillä leveyksillä ei Michelin tähtiä jaeta läheskään niin tiuhaan kuin etelämpänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *