Ruoka

Terveellisiä juomia

Elinvoimaa maistuvista juomista

Yksinkertaisimmillaan terveellinen juoma on raikas vesi. Sitä kehomme tarvitsee jopa 2,5 litraa vuorokaudessa. Vettä tulisi nauttia tasaisesti pitkin päivää, noin 2 dl kerrallaan, jotta se todella tekisi puhdistustehtävänsä elimistössä. Tasainen nesteen nauttiminen vähentää myös väsymystä iltapäivällä. Pidä omaa vesipulloa aina mukana ja laske, kuinka monta kertaa päivän aikana sen pitäisi tyhjentyä. Jos pelkkä vesi kyllästyttää, voit maustaa veden vaikka mintunlehdillä, sitruunalla tai kurkun siivuilla.Smoothiet ovat nyt huipputrendikkäitä. Ne ovat myös helppo tapa saada päivittäinen kasvistensyöntisuositus, 500 grammaa, täyteen. Säästät pitkän pennin tekemällä smoothien itse. Blenderiin voi sekoittaa marjoja, jogurttia, proteiinijauheita, superfoodeja, kuten macaa tai viherjauhetta. Vaihtoehtoja on äärettömästi, hyviä raaka-aineita ovat myös pinaatti sekä lehtikaali. Lehtivihreällä on maksaa ja munuaisia puhdistavia vaikutuksia ja tummanvihreänä kasvina lehtikaali on täynnä lehtivihreää.

Lämpimiä teejuomia

vihreä tee

Vihreä tee on vahva antioksidantti ja tehokas nesteenpoistaja. Siinä on kuitenkin erittäin kofeiinipitoista, joten herkkäunisten ei kannata nautiskella suuria määriä iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Toinen harmillinen vaikutus vihreällä teellä on hampaiden värjäytyminen, useampi kuppi päivässä tummentaa tylsästi hampaita.Valkoinen tee vieläkin tehokas antioksidanttipommi ja nesteenpoistaja, mutta ei tummenna hampaita. Sekin sisältää yhtä paljon kofeiinia. Se on valmistettu ainoastaan teepensaan kärkilehdistä ja teekukan nupuista. Maku on hento ja raikas.Rooibos eli aavikonkukkajuoma ei ole teetä ollenkaan, vaan valmistetaan Aspalatus Linearis –kasvista. Se ei sisällä lainkaan kofeiinia, eli sopii juotavaksi myös iltamyöhällä. Rooibos sisältää vitamiineja ja hivenaineita ja sillä uskotaan olevan painonpudottamista helpottavia vaikutuksia.

Terveellisiä mehujuomia

Marja- ja hedelmämehuista on olemassa muitakin kuin sokerilla kyllästettyjä lisäaineversioita. Laadukas marjamehu on puristettu oikeista marjoista ja sisältää lisäksi vain vettä. Näin valmistettuna mehu on kalliimpaa kuin esanssiset ystävänsä kaupan hyllyllä, mutta tallella ovat sekä vitamiinit, että antioksidantit. Lähes lääkemäisiä vaikutuksia saadaan karpalomehusta virtsatietulehduksissa ja mustaviinimarjamehusta flunssan hoitoon. Ananasmehu on huikea nesteenpoistaja ja tehoaa turvonneeseen oloon nopeasti. Itse poimien ja mehustaen saa tehtyä haluamaansa mehua talvivarastoon ilman turhia e-koodeja. Kannattaa kokeilla myös epätavallisimmista marjoista, kuten aroniasta ja tyrnistä tehdyt mehut.Vihannesmehut ovat ravintopommeja. Niiden varaan voi rakentaa kokonaisen paaston, tai niillä voi täydentää muuten päivittäistä ruokavaliotaan. Moni kokee varsinkin porkkanamehun suhteellisen maistuvana, mutta periaatteessa kaikista muistakin vihanneksista on mahdollista puristaa mehua. Peruna on raakana myrkyllinen, joten se ei sovi vihannesmehun raaka-aineeksi. Erittäin puhdistavia ovat punajuurimehu ja sellerimehu, jotka kyllä ovat aika karvaan makuisia. Mehujen puristamiseen tarvitaan erityinen vihannesmehupuristin tai mehulinko. Pelkkä juuresmehu sellaisenaan saattaa olla tymäkän makuinen, kannattaa kokeilla sekoitella joukkoon miedompia vihanneksia, kuten kurkkua tai marjamehuja tai vaikka inkivääriä ja hunajaa mausteeksi.

Erikoisempia kotimaisia vaihtoehtoja

Suomessa jänniä vaihtoehtoja terveelliseksi juomaksi voivat olla myös koivun mahlan juoksuttaminen keväällä sekä kuusenkerkkämehun puristaminen. Koivunmahla makeaa ja miedon makuista. Täällä metsien luvatussa maassa ei ole ainakaan näistä raaka-aineista pulaa. pakurikääpäja siitä valmistettu juoma ovat kotimaista superfoodia parhaimmillaan. Viitseliäs tekee tämän itse, mutta terveyskaupoissa on jo paljonkin valikoimaa pakurikääpäjuomista. Pakurikääpiä ei saa kerätä jokamiehen oikeudella, koska sen kerääminen vahingoittaa puuta, mutta omassa metsässä kannattaa pitää silmät auki.

epäterveelliset juomat

Vaihtamalla epäterveelliset virvoitusjuomat, alkoholit ja energiajuomat näihin terveellisiin vaihtoehtoihin, saadaan helposti sekä päivittäinen nesteentarve, että vitamiinien ja hivenaineiden saanti suositellulle tasolle. Kun keho saa nestettä ja ravinteita pitkin päivää tasaisesti, se jaksaa paremmin, iltapäiväväsymykset helpottuvat ja aineenvaihdunta vilkastuu. Ravitseva juoma pitää myös nälkää loitolla ja auttaa näin tekemään parempia valintoja ruokapöydässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *